Meer over lichaamsbewustzijn

In de cursus “De wereld in jezelf” zitten oefeningen uit het Reichiaans lichaamswerk, genoemd naar Wilhelm Reich. Hij legde de samenhang tussen psychische problemen, spanningen in het lichaam en levenspatronen. In samenwerking met Alexander Lowen is de zogenaamde bio-energetica ontwikkeld. Lichaamsgerichte oefeningen die inzicht geven in waar er spanning wordt vastgehouden in het lichaam. In deze vorm van lichaamswerk ligt het accent op ademwerk, expressie en oefeningen in contact. Met als doel om meer levendigheid en vrijheid in handelen te herwinnen.

Naast lichaamswerk ontwikkelde Reich de zogenaamde karakterstructuren. Er zijn zes karakterstructuren, gekoppeld aan de ontwikkelingsfase en de basisbehoeftes in die fase. Een karakterstructuur is ontwikkeld in reactie op je omgeving, het vertelt iets over de manier waarop je jezelf hebt beschermd, dan wel gepantserd voor pijn of afwijzing.

Afhankelijk in welke ontwikkelingsfase je tekort bent gekomen dan wel overspoeld werd, is op specifieke plaatsen in je systeem (je lichaam, denken, voelen, handelen) spanning ontstaan en heb je bepaalde gedrags- en denkpatronen ontwikkeld.

Scholing

  • BodyMind Opleidingen Rotterdam – Het Leven in je Lijf programma door Margaret Harten.
  • Coachopleiding ‘Reviresce’ – Frints & Groen
  • De Maskermaker – Henne Arnolt Verschuren
  • Piet Weisfelt – Lichaamsdiagnostiek

Ervaring

Tussen 1988-1991 heb ik in een psychosynthese (Psychosynthese Holland – Ben Bos) groep intensief bio energetica gedaan. Het gaf mij veel lichaamsbewustzijn. De oefeningen hielpen me om te gronden en ik leerde op een natuurlijke manier om mijn emoties naar buiten te brengen in plaats van ze in te slikken. Dat gaf ruimte in mijn lichaam. Daarnaast werd mijn basis steviger en kon ik mijn emoties dragen.

Tijdens de Dansexpressie opleiding in 2004 herinnerde ik mij weer de bio-energetische oefeningen. Ik vond het een aanvulling op het leren expressie geven aan wat er van binnen gevoeld wordt. Durf ontwikkelen en gewoon doen. Vanaf 2006 ben ik mij verder gaan scholen zowel op het gebied van lichaamswerk als danstherapie.

Meer informatie